Rezerva Meteoru: nový model přípravy, noví trenéři a další šance pro talenty

15. srpna 2012 11:00 » Rezerva Meteoru v minulé sezoně radost fanouškům ani funkcionářům libeňského klubu nedělala. Přebor udržela, ale výrazně jí k tomu pomohly posily z divizního áčka. Mladíky v rezervě Meteoru povede po odchodu trenéra Myslivečka duo Vávra – Zezula, kteří v klubu působí jako asistenti kouče Josefa Pletichy u prvního týmu. Hlavním úkolem Meteoru B bude vyhnout se boji o udržení.

„Máme to postavené tak, že jsme tři u dvou týmů. Trénovat budeme společně. Po odchodu trenéra Myslivečka jsme se ale rozhodli pro tuto variantu,“ prozradil Josef Pleticha, který sice vede divizní A tým, ale bude pochopitelně sledovat i rezervu Meteoru a případné adepty pro jeho celek. „Chceme, aby to bylo hodně provázané. Do béčka nyní přijde hodně mladých kluků, kteří mají půl roku na to, aby se ukázali a poprali se o svou šanci posunout se do áčka Meteoru,“ povzbuzuje mladé fotbalisty v klubu.

Příprava probíhá na jednom hřišti. „Náplň tréninků bude úplně běžná, jen nás na hřišti bude víc. Budou se dělat skupinové věci. Mladí hráči aspoň uvidí, na co stačí a kde mají přidat. Věříme, že budou na sobě makat, že se budou chtít klukům v prvním týmu vyrovnat,“ pohlíží s optimismem do budoucna Pleticha.

Sám přitom dobře ví, že rezerva není v optimálním rozpoložení, ale hodlá se s tím poprat a věří svým kolegům, kteří tým povedou. „Musíme se odrazit, dostat se dál. Do týmu se posunulo málo hráčů ročníku 1993, kádr se doplnil dalšími talentovanými hráči, kteří si budou zvykat na dospělý fotbal a jsme připraveni na to, že to může na začátku trochu drhnout,“ přiznává si realitu kouč. „Nevím, jak budeme na hřišti vypadat. Přebor je hodně náročnou soutěží, kde je hodně silných soupeřů. Ale právě tohle je pro mladé kluky šance, aby se ukázali. Nějaké hráče jsme vyskautovali, dostanou možnost a je jen na nich, jak ke všemu přistoupí,“ dodává.

Pleticha je známý tím, že dává rád šanci talentovaným fotbalistům. „Práce s mladými se v Meteoru nebojíme. Navíc jsme se snažili přivést do kádru šikovné fotbalisty, kteří jsou na tom dobře i z hlediska morálky,“ vysvětluje strategii hlavní kouč Meteoru.

Ten však na startu sezony rozhodně odmítá, že by se měla opakovat situace z minulé sezony, kdy rezerva Meteoru dostávala výrazné podpůrné hráčské injekce, které tým držely nad vodou. „Kádr bude hodně mladý. Hráči béčka k sobě dostanou dva nebo tři pendly, kteří by měli pomoci týmu sezonu rozjet,“ konstatuje Pleticha. „Někdy se může stát, že hráčů přijde víc, ale měla by to být spíše výjimka, že by si šlo do přeboru zahrát pět, šest kluků z áčka. To by byl jen záskok v nečekané nouzi, určitě to nebude pravidlo,“ říká kouč.

Meteor si od toho slibuje, že mladí fotbalisté půjdou díky tvrdé přeborové škole fotbalově výš. „Chceme vidět, jak nám kluci fotbalově rostou před očima, že ta naše práce má smysl,“ přeje si Pleticha.

Mladíkům by podle něj hodně pomohlo, kdyby se jim povedl vstup do sezony. „Jinak by to byly nervy, mladí hráči se s těmito situacemi srovnávají hůř. Proto bych se rád vyhnul problémům. Snad se nám to povede a budeme v klubu.“

René Machálek

Autor: převzato z PFS