Historie FK Meteor Praha VIII

FK Meteor Praha VIII patří mezi nejstarší české kluby. Byl založen na podzim roku 1896, když první hráči nového sportu fotbalu, vytvořili kroužek jež dostal jméno po rozpadlém cyklistickém kroužku METEOR. Tento stál také u vzniku Českého svazu fotbalového v roce 1901. O rok později(1902) se z fotbalového kroužku stal řádný klub, který se svými aktivitami řadil mezi průkopníky kopané u nás. První hřiště na kterém METEOR začínal hrát bylo na vojenském cvičišti na Invalidovně. Své stálé hřiště však neměl a tak se poměrně často stěhoval z místa na místo. Až v roce 1910 se na delší dobu klub usadil na hřišti U Perutzů ve Voctářově ulici v blízkosti loděnic. Zde působí až do roku 1929 kdy se opět musí stěhovat a to na hřiště Střížkova Na Stráži. V tomto období(r.1925) se METEOR hlásí k profesionalismu a stává se účastníkem prvního ročníku I. Ligy. Po dvou letech ale sestupuje do druhé ligy odkud se do té nejvyšší ještě jednou na jednu sezonu vrací v roce 1930. Od roku 1931 pak fotbalisté METEORU po dlouhá léta působili na úrovni třetí a čtvrté soutěže u nás. Největší úspěch v poválečné historii dosáhli muži Meteoru Praha v letech 1974 – 75, kdy hráli jedno soutěžní období Národní ligu. Dalších deset let pak Meteor působil v divizi. Problémy se svým zázemím(hřištěm) se vyřešily v roce 1934, kdy na základě jednání s rodičovským sdružením reálného gymnázia získává Meteor hřiště v Libni u Sokolovny za kostelem a zde působí dodnes. Druhým sportovním areálem, kterým dnes FK disponuje je hřiště v Bedřichovské ulici kde se vedle travnaté plochy ve spolupráci s Bohemians 1905 vybudovalo hřiště s umělým povrchem 3. generace. Důležitým mezníkem v novodobé historii libeňských fotbalistů byl přelom roku 1993 a 1994 kdy došlo k oddělení fotbalistů od SK METEOR PRAHA a vytvoření občanského sdružení FK METEOR PRAHA VIII.
Po více než stodesetiletou historii je METEOR znám především velmi dobrou prací s mládeží. Už v roce 1923 vyhráli meteorští dorostenecké mistrovství a pohár dorostu. Největším úspěchem v této kategorii pak byl v roce 1965 postup mužstva do I. Ligy. Ve stejném roce se uskutečnil na Meteoru první ročník zimního dorosteneckého turnaje, který byl dlouhá léta známý jako turnaj časopisu Gól. Tento největší turnaj v Praze a okolí je i dnes lákadlem pro pražská i mimopražská dorostenecká mužstva. Letos proběhne už jeho 45. ročník. Svojí kvalitou je znám i zimní turnaj mužů, kterého se pravidelně účastní přeborová, divizní a třetiligová mužstva z Prahy a širokého okolí. Už čtvrtým rokem jsou organizovány(venku) i zimní turnaje starších přípravek a mladších žáků. Velký zájem je také o jarní a podzimní ligy přípravek. Vedle těchto dlouhodobých akcí klub každoročně pořádá řadu jednodenních turnajů zejména pro MINI kategorie.V současné době(2010) má FK Meteor 14 mládežnických mužstev a dvě dospělých. A muži hrají divizi, A mužstva dorostu(starší i mladší) pak druhou fotbalovou ligu, B mužstva dorostu(starší i mladší) divizní soutěž a A mužstva starších a mladších žáků rovněž divizi. Ostatní týmy hrají vesměs nejvyšší pražské soutěže. FK Meteor Praha VIII je dlouhodobě zařazen mezi vybraná Sportovní centra mládeže ČMFS a MŠMT. Úspěšně pokračuje i činnost sportovních tříd na ZŠ Balabenka.

Součástí naší historie můžete být i vy, pokud přivedete vašeho syna na trénink, nebo se rozhodnete stát se partnerem našeho klubu.